fredag 14 mars 2014

Putins alla hållhakar

KB 140314

Text: Bo Pellnäs

Putins alla hållhakar

"Hur stor är egentligen de europeiska stormakternas vilja att vidta sanktioner mot Ryssland om ryssarna nöjer sig med att annektera Krim och inte aktivt förvärrar läget östra Ukraina?
Vad gäller Tyskland bakbinder energipolitiken landets utrikes- och säkerhetspolitik. Beslutet att snabbt avveckla kärnkraften har sin grund i att den tyska miljörörelsen är Europas mest kärnkraftskritiska med en mycket aktivistisk hållning. Med en cocktail av avgifter och subventioner påskyndar förbundsregeringen utbyggnaden av sol- och vindkraft. Andelen är nu så stor att de dagar vädret sätter stopp för produktionen blir läget krisartat. Bortfallet måste då kompenseras med hjälp av tillfällig kolkraft, vilket försvårar att nå miljömålen.

Den snabba avställningen av kärnkraften ökar även Tysklands beroende av den ryska gasen. Det innebär att de sanktioner mot Putin som Tyskland kan stödja nog blir tandlösa och knappast påverkar den ryska politiken på Krim och gentemot Ukraina.
Moraliskt mer tveksamma förefaller de brittiska reaktionerna att bli. Redan vid Sovjetunionens fall kom ryska rövarbaroner att etablera sig iLondon som stora investerare med svarta pengar. Av de fastigheter i London som säljs till priser på över 100 miljoner kronor köps runt 10 procent av ryssar. Ryskt kapital i Storbritannien och i brittiska skatteparadis kan i dagsläget överstiga många hundra miljarder.
Alltså är brittiska finansbolag, börshandel och företag inte bara beroende av ryska investeringar, utan allierade med ryska oligarker och medverkar i den systematiska korruption och den stöld från ryska medborgare som ständigt pågår. Det är svårt att tro att Storbritannien vill medverka till kännbara sanktioner mot Ryssland. I vart fall krävs säkert att USA utsätter britterna för en mycket hård press, vilket är mindre sannolikt.
Frankrikes relationer med Ryssland är mot bakgrund av den ryska inmarschen på Krim också anmärkningsvärda. Fransmännen har slutit avtal om leveranser av strategiskt viktiga vapensystem som väsentligt kommer att öka den ryska militära offensiva förmågan. I höst levererar Frankrike det första helikopterbärande landstigningsfartyget av typ "Mistral” och ett andra sådant fartyg levereras troligen 2017. Då skall modern varvskapacitet vara överförd till Ryssland så att man där kan fortsätta produktionen i egen regi. Elektronikföretaget Thales levererar moderna datoriserade värmesikten till nya ryska stridsvagnar, vilket ökar deras stridsförmåga.
Händelserna i Ukraina kommer inte att påverka de franska vapenaffärerna. Om detta faktum är det mycket tyst i fransk och beklagligtvis även i annan europeisk press.
President Putin kan tryggt luta sig tillbaka i förvissning om att han sitter med en säker hand i det ukrainska pokerspelet.
För övrigt anser jag att Gotland måste försvaras."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar