fredag 1 maj 2015

Chomsky säger USA är världens största terrorist
Noam Chomsky: "The United States is regarded as the greatest threat to world peace"
Do you agree?
Watch the full interview here: eurone.ws/LNSwJLänk till original artikel:
Chomsky says US is world’s biggest terrorist

Ovanstående artikel Google översatt till svenska:
Noam Chomsky är en av de superstjärnor den intellektuella världen; en produktiv författare och självutnämnda anarkist, som vid en ålder av 86 fortfarande inte verkar vara långsammare. Han skenor fortfarande mot en mängd upplevda orättvisor, med västvärlden i allmänhet i sin skottlinjen. Isabelle Kumar av Euronews intervjuade honom om terrorism, Kuba och EU: s framtid.

Isabelle Kumar: "Världens 2015 verkar vara en mycket orolig plats men om vi tar en stor bild vy känner du optimistisk eller pessimistisk om den allmänna läget?"

Noam Chomsky: "I den globala scenen vi är racing mot ett stup som vi är fast beslutna att falla över vilket kraftigt minskar utsikterna för anständigt överlevnad."

Isabelle Kumar: "Vad stup är det?"

Noam Chomsky: "Det finns faktiskt två, en är miljökatastrof som är nära förestående och att vi inte har mycket tid att ta itu med det och vi kommer på fel sätt, och den andra har funnits i 70 år, hotet av kärnvapenkrig, som i själva verket ökar. Om man tittar på skivan är det ett mirakel att vi har överlevt. "

Isabelle Kumar: "Låt oss titta på de miljöfrågor, har vi bett vår sociala medier publik att skicka in frågor och vi har horder av frågor. Vi fick den här frågan från Enoa Agoli som frågar, när man tittar på den här frågan om miljö och du ser på det genom en filosof lins, vad tycker du om klimatförändringarna? "

Noam Chomsky: "De mänskliga arten har funnits i kanske en 100.000 år och det står nu inför ett unikt tillfälle i sin historia. Arten är nu i ett läge där det under de närmaste generationerna kommer att avgöra mycket snart, om försöket i sk intelligent liv kommer att fortsätta eller är vi fast beslutna att förstöra den? Jag menar forskarna erkänner överväldigande att de flesta av de fossila bränslena måste vara kvar i marken om våra barnbarn kommer att få anständiga framtidsutsikter. Men de institutionella strukturer i vårt samhälle är påtryckningar för att försöka utvinna varje droppe. Effekterna, de mänskliga konsekvenserna, av de förväntade effekterna av klimatförändringarna i en inte mycket avlägsen framtid, är katastrofala och vi är racing mot det avgrunden. "

Isabelle Kumar: "När det gäller kärnvapenkrig ser vi möjligheten till detta Iran affären har nått en preliminär överenskommelse. Betyder det att förse dig med en strimma av hopp om att världen skulle kunna vara en säkrare plats? "

Noam Chomsky: "Jag är till förmån för Iran förhandlingarna, men de är djupt bristfällig. Det finns två stater som framfart i mellanöstern genomför aggressioner, våld, terroristhandlingar, olagliga handlingar, ständigt. De är båda stora kärnvapenstater och deras kärn armorments. Och deras kärnvapen inte övervägs. "

Isabelle Kumar: "Och vem exakt är du hänvisar till?"

Noam Chomsky: "Förenta staterna och Israel . De två stora kärnvapenstater i världen. Jag menar att det finns en anledning till varför, i internationella omröstningar, som drivs av USA: s vallokal organ, är USA anses vara det största hotet mot världsfreden med överväldigande marginal. Inget annat land är ens i närheten. Det är ganska intressant att de amerikanska medierna vägrade att publicera detta. Men det inte försvinner. "

Isabelle Kumar: "Du behöver inte hålla USA: s president Obama i mycket högt. Men gör detta erbjudande gör du tänker på honom i något bättre villkor? Det faktum att han försöker minska risken för kärnvapenkrig? "

Noam Chomsky: "Tja, är han faktiskt inte. Han har just inlett en biljon dollar program för modernisering av den amerikanska kärnvapensystem, som innebär att utvidga kärnvapensystemet. Det är en av de anledningarna till den berömda domedagsklockan, som inrättats genom Bulletin of Atomic Scientists har, bara ett par veckor sedan, skjutits två minuter närmare midnatt. Midnatt är slutet. Det är nu tre minuter från midnatt. Det är det närmaste det har varit i trettio år. Sedan början av Regan år då det fanns ett större krig skrämma. "

Isabelle Kumar: "Du nämnde USA och Israel när det gäller Iran. Nu, Israels premiärminister Benjamin Netanyahu uppenbarligen inte vill att Irans nukleära mycket att arbeta, och han säger ... "

Noam Chomsky: "Det är intressant. Vi bör fråga sig varför. "

Isabelle Kumar: "Varför?

Noam Chomsky: "Vi vet varför. Iran har mycket låga militärutgifter, även av normerna i regionen, för att inte tala USA. Irans strategiska doktrin är defensiv, det är utformat för att hålla bort en attack tillräckligt länge för diplomati för att starta, och Förenta staterna och Israel, de två skurkstater, inte vill tolerera en avskräckande effekt. Ingen strategisk analytiker med en hjärnfunktion anser att Iran någonsin skulle använda kärnvapen. Även om det var beredda att göra så att landet helt enkelt skulle förångas och det finns inget som tyder på att de styrande präster, vad du tycker om, vill se allt de har förstört. "

Isabelle Kumar: "Bara en fråga om denna fråga och det är via sociala medier, från Morten A. Andersen. Han frågar, "Tror du att USA någonsin skulle slå en affär som skulle vara farligt att Israel i första hand?"

Noam Chomsky: "USA genomför ständiga åtgärder som är farliga för Israel väldigt seriöst. Nämligen att stödja den israeliska politiken. Under de senaste 40 åren det största hotet mot Israel har varit sin egen politik. Om du ser tillbaka 40 år, säger till 1970 Israel var en av de mest respekterade och beundrade länder i världen. Det fanns massor av positiva attityder till det. Nu är det en av de mest ogillade och fruktade länderna i världen. I början av 70-talet Israel fattat ett beslut. De hade ett val och de gjorde ett beslut att föredra expansion säkerhet och som bär med sig farliga konsekvenser. Konsekvenser som var uppenbart vid tidpunkten - Jag skrev om dem och andra människor gjorde - om du föredrar expansion till säkerhet att det kommer att leda till interna degeneration, ilska, opposition, isolering och eventuellt framtida undergång. Och genom att stödja den politik, är USA som bidrar till de hot som Israel står inför. "

Isabelle Kumar: "Det är för mig till frågan om terrorism sedan. För det är verkligen ett globalt gissel och en del människor, jag tror inklusive dig själv, kommer att säga att detta är blowback för amerikanska terroristpolitik över hela världen. Hur långt är USA och dess allierade som ansvarar för vad vi ser nu i form av terrorattackerna runtom i världen? "

Noam Chomsky: "Kom ihåg den värsta terroristkampanj i världen i särklass är det som är som iscensatt i Washington. Det är den globala mordet kampanjen. Det har aldrig varit en terroristkampanj den skalan. "

Isabelle Kumar: "När du säger globala mordet kampanj ..."

Noam Chomsky: "Den drone kampanj - det är precis vad det är. Över stora delar av världen, är USA systematiskt, offentligt, öppet - det finns inget hemligt vad jag säger, vi vet alla att det - det är att genomföra regelbundna kampanjer för att mördade människor som den amerikanska regeringen misstänkta för avsikt att skada den someday. Och det är verkligen, som ni nämnde, en terror genererade kampanj, och när du bomba en by i Jemen, säg, och du dödar någon - kanske den person du siktade på kanske inte - och andra personer som råkade vara i närheten - Hur tror du att de kommer att reagera? De kommer att hämnas. "

Isabelle Kumar: "Du beskriver USA som ledande staten terrorism. Vari Europa passar in i den bilden då? "

Noam Chomsky: "Tja, det är en intressant fråga. Så till exempel var det en tid sedan en studie. Jag tror att det gjordes av Open Society Foundation ... den värsta formen av tortyr är överlämnande. Utlämnad innebär att du tar någon du misstänker något, och du skickar dem till din favorit diktator, kanske Assad eller Khadaffi eller Mubarak, att bli torterade, i hopp om att kanske något kommer att komma ut av det. Det är extraordinära överlämnanden.Studien granskade länder som deltog i detta, väl uppenbarligen Mellanöstern diktaturer, eftersom det är där de sändes till bli torterad, och Europa. Större delen av Europa deltog; England, Sverige, andra länder. I själva verket finns det bara en region i världen där ingen deltog: Latinamerika. Vilket är ganska dramatisk. Och först av allt Latinamerika har nu blivit ganska mycket av USA: s kontroll. När det kontrollerades av Förenta staterna, inte så länge sedan, var det världens centrum av tortyr. Nu gjorde det inte delta i den värsta formen av tortyr, vilket är överlämnandet. Europa deltog. Om master brusar, tjänarna kryper ihop. "

Isabelle Kumar: "Så Europa är tjänare i USA?"

Noam Chomsky: "Definitivt. De är för fega för att ta en oberoende ställning. "

Isabelle Kumar: "Varifrån kommer Vladimir Putin passar in i denna bild? Han målade som en av de största hoten mot säkerheten. Är han? "

Noam Chomsky: "Liksom de flesta ledare, han är ett hot mot sin egen befolkning. Han har tagit olagliga handlingar, uppenbarligen. Men att skildra honom som en galen monster som lider av hjärnsjukdomar och har Alzheimers, och är en råtta-faced ond varelse, det är standard Orwellian fanatism. Jag menar, vad du tycker om hans politik, de är förståeligt. Tanken att Ukraina kan bli medlem i en västerländsk militärallians skulle vara helt oacceptabelt att någon rysk ledare. Detta går tillbaka till 1990, då Sovjetunionen kollapsade. Det var en fråga om vad som skulle hända med Nato . Nu Gorbatjov kommit överens om att tillåta Tyskland att enat och ansluta sig tillNato . Det var en ganska anmärkningsvärd koncession med en motprestation: att Nato inte skulle expandera en tum i öster. Det var frasen som användes. "

Isabelle Kumar: "Så Ryssland har blivit provocerad?"

Noam Chomsky: ? "Nå, vad hände Nato omedelbart flyttade in Östtyskland och sedan Clinton kom och expanderade Nato rätt till Rysslands gränser. Nu, den nya ukrainska regeringen, regeringen etablerades efter störtandet av den föregående, nu parlamentet röstade 300-8 eller något liknande, att flytta för att gå Nato . "

Isabelle Kumar: "Men du kan förstå varför de skulle vilja gå med Nato , du kan se varför Petro Porochenko regering förmodligen skulle se det som att skydda sitt land? "

Noam Chomsky: "Nej, nej, nej, nej. Det är inte att skydda. Krim togs bort efter störtandet av regeringen, eller hur.Och detta är inte skyddar Ukraina, det hotar Ukraina med storkrig. Nu det är inte skydd. Poängen är att detta är ett allvarligt strategiskt hot mot Ryssland, som någon rysk ledare måste reagera på. Det är väl känt. "

Isabelle Kumar: "Om vi ser på situationen i Europa men det finns också en annan intressant fenomen som tar plats. Vi ser Grekland flyttar österut, eventuellt, med Syriza regeringen. Vi ser också Podemos, som vinner makten i Spanien, även i Ungern. Ser du att det finns en potential för Europa att börja skjorttyg och anpassa sig mer med ryska intressen? "

Noam Chomsky: "Ta en titt på vad som händer. Ungern är en annan situation helt. Syriza tillträdde på grundval av en populär våg som sade att Grekland inte längre bör utsätta sig för politik från Bryssel och de tyska bankerna som förstör landet. Effekten av dessa åtgärder har varit att faktiskt öka Greklands skuld i förhållande till dess rikedom produktion; förmodligen hälften av ungdomarna arbetslösa, förmodligen 40% av befolkningen lever under fattigdomsgränsen, Grekland håller på att förstöras. "

Isabelle Kumar: "Så ska sina skulder avskrivas?"

Noam Chomsky: "Ja, precis som Tyskland var. År 1953, då Europa avskrev de flesta av Tysklands skuld. Bara så där, så att Tyskland skulle kunna rekonstruera från krigstida skador. "

Isabelle Kumar: "Men vad om alla andra europeiska länder ..."

Noam Chomsky: "Samma historia."

Isabelle Kumar: "Så Portugal bör ha sin skuld avskriven, Spanien bör ha sin skuld avskrivs ...?"

Noam Chomsky: "Vem ådragit denna skuld? Och vem är skuld till? Delvis, tullskulden uppkommit av diktatorer.Så i Grekland var det fascistiska diktaturen, som USA stödde, som ådragit sig en stor del av skulden. Skulden jag tror var mer brutal än diktaturen, och det är vad som kallas i internationell rätt, "motbjudande skuld" som inte behöver betalas, och det är en huvud införts i internationell rätt av USA, när det var i deras intresse att göra så. En stor del av resten av skulden, vad som kallas betalningar till Grekland är i själva verket betalningar till banker, tyska och franska banker, som hade beslutat att göra extremt riskfyllda lån med inte mycket stort intresse och nu inför det faktum att de kan 't betalas tillbaka. "

Isabelle Kumar: "Jag skulle vilja ställa denna fråga nu, från Gil Gribaudo, som frågar," Hur ska Europa förvandla sedan, jämfört med de existentiella utmaningar det står inför "Eftersom ja det är den ekonomiska krisen, och det finns också en ökning av nationalism? , och du har också beskrivit vissa kulturella skiljelinjer som har skapats i hela Europa. Hur ser du på Europa förvandlas? "

Noam Chomsky: "Europa har allvarliga problem. Några av problemen är resultatet av den ekonomiska politiken som utformats av byråkrater i Bryssel, Europeiska kommissionen och så vidare, under trycket av Nato och de stora bankerna, främst tyska. Denna politik gör någon mening ur synvinkel av de designers. För en sak som de vill ha betalt tillbaka för sina riskfyllda och farliga lån och placeringar, och den andra är att denna politik eroderar välfärdsstaten, som de aldrig har velat. Men välfärdsstaten är en av Europas största bidrag till det moderna samhället, men de rika och mäktiga har aldrig gillat det och det faktum att denna politik eroderar det är bra ur deras synvinkel. Det finns ett annat problem i Europa, det är extremt rasistiskt. Jag har alltid känt att Europa är förmodligen mer rasistiska än USA. Det var inte så synlig i Europa, eftersom de europeiska befolkningarna i det förflutna tenderade att vara ganska homogen. Så om alla är blonda och blåögda, då du inte verkar rasistiskt, men så snart befolkningen börjar förändras rasism kommer ut i träslöjd. Väldigt snabbt. Och det är ett allvarligt kulturellt problem i Europa. "

Isabelle Kumar: "Jag skulle vilja avsluta, därför att vi är mycket ont om tid, med en fråga från Robert ljus på en mer positiv anda. Han frågar, "Vad ger du hoppas?"

Noam Chomsky: "Vad ger mig hopp är ett par saker som vi har talat om. Latinamerika självständighet till exempel. Det är av historisk betydelse. Vi kommer att se det just nu, i toppmötet i Americas möte i Panama. På senare hemispheric mötena, har USA varit helt isolerad. Det är en radikal förändring från 10 eller 20 år sedan, när USA sprang [latinamerikanska angelägenheter]. I själva verket anledningen Obama gjorde hans gester mot Kuba var att försöka övervinna Amerikanskt, USA isolering. Det är USA som är isolerade, inte Kuba. Och förmodligen kommer att misslyckas. Vi får se. Tecknen för optimism i Europa är Syriza och Podemos. Förhoppningsvis finns det äntligen ett folkligt uppror mot kross, destruktiva ekonomiska och sociala politik som kommer från byråkratin och bankerna, och det är mycket hoppfull. Borde vara. "

Isabelle Kumar: "Noam Chomsky, stort tack för att vara med oss."

Vem är Noam Chomsky?

  • Noam Chomsky föddes den 7 december 1928 i Philadelphia, USA
  • Han började arbeta vid Massachusetts Institute of Technology 1955
  • Han är en berömd lingvist, filosof och politisk aktivist
  • Hans arbete från 1950-talet revolutionerade området lingvistik
  • Han fick sitt genombrott för sin anti-Vietnamkriget aktivism
  • Han motsätter styrande eliten och är en skarp kritiker av USA och Västutrikespolitik
  • Han har skrivit hundratals böcker

Det är inte svårt att förstå vad VAPENINDUSTRIN betyder för USA och denna stats "makthunger" över hela världen.

Här finns mer data och fakta: 
Defense Budget by Country

VAD gör FN?

Tiger och håller helt tyst om världsfreden!

Ombilda FN och avskaffa VETO-rätten!

Skriv under 

Uppropet mot värdlandsavtalet Nej till NATO
                                                                                     Bevara alliansfriheten Länkar:
Nej till NATO:s Facebooksida
Kunskapsbank om Sverige / NATO

Folkkampanjen mot NATO

Sveriges FredsrådKolla även
Tankesmedjan Dialog

Öppen samlingsplats öppen för fria obundna åsikter för alla, 24 timmar/dygn. Välkommen dit! Där har jag försökt att samla på en blogg. Intressanta mediaadresser och bloggar och några av bloggarna, som jag administrerar på en och samma bloggadress.
  

Skriv på forumet vad du tycker om detta eller något annat aktuellt ämne .

Klicka här >> Forum 

___________________________  
Vi har placerat bloggen Dialog Kristianstad i Kristianstad bloggkartan.se Läs även andra bloggares åsikter :, , , , , , , , , , , , ,   Powered by Disqus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar